Web
Analytics Made Easy - StatCounter
November 25, 2022

Black Friday idag: Välj en hemleveranslösning som ökar livskvaliteten i stan

Black Friday och julhandeln är högsäsong för näthandeln och en allt större andel av befolkningen väljer smidig hemleverans i checkouten. Detta leder till ökad leveranstrafik i bostadsområden -men det behöver inte betyda att gatorna fylls med skåpbilar!

Idag kan du välja en hemleveransmetod som är trevligare för staden och som dessutom använder mindre resurser och energi. Att använda lastcyklar passar betydligt bättre för städer än skåpbilar.

Många ledande europeiska städer har nu insett att det inte är trevligt att fylla staden med fordon som är designade för motorvägar. Personbilar och skåpbilar tar för mycket plats, skapar barriärer för cyklister och fotgängare, har stora kollisionskrafter vid olyckor och sprider ohälsosamma pm10-partiklar från väg-, däck- och bromsbeläggslitage.

Använder du ett fordon med förbränningsmotor, med förnybart eller fossilt bränsle, får du även utsläpp av pm2,5 och NOx. Även buller förblir delvis ett problem med elfordon, eftersom däckbuller dominerar över motorljud i hastigheter över 30-50 km/h.

Ledande europeiska städer försöker aktivt minimera användningen av motorfordon till förmån för aktiva mobilitet som cykling och gång för en trevligare upplevelse för människorna som bor i staden.

Vi har utvecklat vår e-lastcykel för att vara så stadsvänlig som möjligt, samtidigt som den erbjuder tillräckligt stor lastkapacitet för många leveransapplikationer. Den är bara 86 cm bred, vilket är mindre bred än populära trehjuliga familjelastcyklar - så den passar på cykelbanor. Vi gjorde det också låg för att bevara trafiköversikten för andra cyklister.

Vår rider  Abhishek ute och levererar en snöig Stockholmskväll

Eftersom ridern inte är inlåst i en glas- och metallbur kan du ha ögonkontakt och till och med prata med hen. Att kunna ha ögonkontakt är bara en trevlig sak i sig, men det gör också att trafiken känns mindre hotfull.

Minimal resurs- och energianvändning

Inom e-handelsleveransbranschen har "fossilfri leverans" och "nollutsläppsfordon" varit en vanlig retorik de senaste åren. Detta är missvisande eftersom det inte finns något sådant som fossilfri leverans eller fordon med nollutsläpp, åtminstone inte under de kommande åren eller tyvärr mer troligt, decennier.

Genom att inte låtsas att allt redan är löst kan vi börja vidta verkliga åtgärder för att minska CO₂-utsläppen. Om vi ​​börjar med de fordon som behövs för att utföra en hemleverans verkar den allmänna uppfattningen vara att de är tillverkade utan några CO₂-utsläpp.

Elbilstillverkaren Polestar var verkligen en polstjärna när de sa att detta helt enkelt inte är sant, och avslöjade de massiva produktionsutsläppen från deras Polestar 2 elbil: 24-26 ton CO₂ (1).

Ett annat område där det finns en del önsketänkande på gång är när det kommer till förnybara bränslen och el. Även om det är fantastiskt att ta ett steg bort från bensin och diesel, betyder förnybara bränslen och elektricitet inte fossilfritt eller noll CO₂-utsläpp.

Användning av förnybara bränslen minskar CO₂-utsläppen med cirka 70–90 % (2), men inte 100, och det finns begränsade resurser att producera förnybara bränslen av.

När det gäller el ligger den nordiska elmixen, inklusive export och export, på 90 g CO₂/kWh. Inte ens förnybar energi eller kärnkraft är nollutsläpp. Det är lägre än fossilt genererad el, ja såklart. Men inte noll, och inte utan andra negativa biverkningar.

Så som ni kan se är hemleverans tyvärr inte fossilfri eller nollutsläpp. Inte ens när man använder el-lastcyklar! Vi behöver också producera cyklarna och ladda dem med el, som båda släpper ut CO₂. Men skillnaden är att vi är drastiskt mer resurs- och energieffektiva, vilket resulterar i lägsta möjliga CO₂-utsläpp från din hemleverans. Våra e-lastcyklar väger bara en tiondel av en skåpbil och använder bara en 15:edel av den elektricitet en liten elbil använder.

Viktjämförelse  Velove Armadillo e-cargobike och Nissan e-NV200 elskåpbil

Energiförbrukningsjämförelse  Velove Armadillo e-cargobike och Nissan e-NV200 elskåpbil (verklig konsumtion) (3)

Minskad trafik till och från stan


Vårt leveranssystem gör också transporten TILL staden mer effektiv , eftersom vi ersätter många skåpbilar med ett fåtal väljfyllda lastbilar som levererar gods toll våra hubbar.

Skåpbilsbaserat hemleveranssystem V

Lastbil+ lastcykelbaserat hemleveranssystem

Så när du är i checkouten och köper något och vill slippa vara en av dem som bidrar till skåpbilar i centrum, välj en leverans som använder lastcyklar! Om du inte är säker på vilket leveransföretag som använder lastcyklar, gå in på deras hemsida och se vilken typ av fordon de använder.

Och glöm inte att det finns fantastiska begagnade alternativ online idag!

  1. https://www.polestar.com/dato-assets/11286/1630409045-polestarlcarapportprintkorr11210831.pdf
  2. https://www.neste.se/neste-my-fornybar-diesel/hvo?utm_campaign=leads_sem_rrt_neste-my_neste-my-renewable-diesel_always-on-advertising-(always-on)_sweden_b2b_new-customers_decision-makers-(dm)_2022&utm_source=google&utm_medium=search_paid&utm_content=sitelink&gclid=CjwKCAiA68ebBhB-EiwALVC-NoxwGlfsNwiKdbARUS8LEggy_Sfpu_1HuRw4jgKhlfgk4mbVSRD_fxoC69QQAvD_BwE
  3. https://www.velove.se/news/armadillo-cargo-bike-use-6-electricity-small-electric-van

Velove stories

READ ALL ›

Contact us

Send us your enquiries about Last Mile Delivery Solutions.

Send us an email. We would love to hear from you.

By clicking Submit, you approve that Velove will store and process your personal information. You also accept that Velove will send you emails and call you regarding your enquiry. For additional information check out our Privacy Policy.
Thank you!
Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Contact us

Send us your enquiries about Last Mile Delivery Solutions.

Send us an email. We would love to hear from you.

Genom att klicka på skicka så godkänner du att Velove kommer att lagra och använda din personliga information. Du accepterar också att Velove kommer att mejla och ringa dig angående din förfrågan. För mer info, kolla vår Privacy Policy.
Thank you!
Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.